Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΒΑΦΕ Αποκορώνου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (CFF) στα πλαίσια της δράσης Χωριά με Φώτα Ανοιχτά παρουσίασαν στο παλιό σχολείο του Βαφέ Αποκορώνου το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, «Το μέσα φως».

Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του».

Θυμάται, τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι, αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και μας ξεναγεί στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Σπαράγματα εμπειριών και αναμνήσεων, που καταλήγουν στην άποψή του για την ευτυχία: «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες».

Η προβολή πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη όσο και του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ Γιώργη Μαρκάκη.

TOP