Την Τετάρτη 29 Ιούλη 2020 γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο πατρικό του στο Γαλατά του Δήμου Χανίων. Με αφορμή τα γενέθλια του Μίκη εγκαινιάστηκε ο νέος ιστότοπος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης – ΟΔΗΓΟΣ» .

Την έναρξη λειτουργίας του ιστοτόπου χαιρέτησαν με μήνυμα τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης.

Σημειώνουμε ότι ο #mikisguide περιλαμβάνει τα Άπαντα Θεοδωράκη οπότε αποτελεί ένα οδηγό έρευνας, μελέτης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης κι ένας εξερευνητής του Μίκη Θεοδωράκη.

Ένας οδηγός που παρουσιάζει στον αναγνώστη συνοπτικά και εκτεταμένα το έργο, τη δράση και προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως επίσης παρουσιάζει και το πως τον είδαν, τον έκριναν, τον βλέπουν και τον κρίνουν οι σύγχρονοί του.

Διαχειριστής του είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αγοραστάκης.

Τι περιλαμβάνει;

Στον #mikisguide βρίσκονται συγκεντρωμένα και ταξινομημένα τα σημαντικότερα σχετικά θέματα με το Μίκη Θεοδωράκη, το έργο και τη δράση του:

  • αρθρογραφία, ομιλίες, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, διαλέξεις, αποσπάσματα από βιβλία, μελέτες, δοκίμια, μονογραφίες, δημοσιευμένη αλληλογραφία, φυλλάδια προγραμμάτων και ειδικές εκδόσεις.
  • ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικά αποσπάσματα, βίντεο και ηχογραφήσεις από το διαδίκτυο, όπως: τηλεοπτικές εκπομπές, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, πρεμιέρες έργων και σημαντικές παραστάσεις.
  • αφιερωμένες ιστοσελίδες, και συνδέσεις, με τους παραγωγούς και τους εκδότες του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, για τα αρχεία Θεοδωράκη και τις ηλεκτρονικές πηγές τους.

Γιατί έγινε; & Ποιος είναι ο σκοπός;

Ο #mikisguide αποτελεί συνέχεια και αναβάθμιση του προηγούμενου www.mikis-crete.gr

Έρχεται να ανταποκριθεί:

  • σ’ ένα διαπιστωμένο ενδιαφέρον, μια διαπιστωμένη ανάγκη υποστήριξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
  • Στην επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη για διάδοση του έργου του, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.
  • Στην ανάγκη για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για το Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων.

Τι νεότερο και τι διαφορετικό φέρνει;

Ο #mikisguide οργανώνει και παρουσιάζει με νέο σύγχρονο και τεκμηριωμένο τρόπο τον τεράστιο όγκο δεδομένων, σχετικών με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο #mikisguide είναι σχεδιασμένος να ικανοποιεί διαφορετικού επιπέδου απαιτήσεις. Παράδειγμα στην εκπαίδευση, να μπορεί να υποστηρίζει δραστηριότητες για όλες τις βαθμίδες από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Από το δάσκαλο που πρέπει να σχεδιάσει την εργασία στην τάξη, μέχρι το φοιτητή που γράφει την πτυχιακή του εργασία. Για να στηρίζεται η ακαδημαϊκή χρήση, έχει δοθεί έμφαση στην τεκμηρίωση, στις επώνυμες αναφορές και στις συνδέσεις με τις πηγές.

Με την πολυμεσική παρουσίαση, τους πολλαπλούς τρόπους αναζήτησης, το #mikisguide θα χρησιμεύσει ως ένα σύγχρονο εργαλείο για τους αναγνώστες και τους μελετητές.

Φιλοδοξούμε κι ελπίζουμε o #mikisguide να γίνει ένα εργαλείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να εμβαθύνουν στα θέματα «Θεοδωράκη» και Ελληνικού πολιτισμού.

email: [email protected]
https://www.facebook.com/groups/1447922305510297/

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο πατώντας εδώ

TOP