Σκηνοθεσία: Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Σενάριο - Έρευνα: Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Κοσμαδάκης
Μοντάζ: Κώστας Κοσμαδάκης
Χώρα: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής:
Διάρκεια: 12'02
Γλώσσα: Ελληνικά / Αγγλικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά / Ελληνικά

Συμπαραγωγή: COSMOTE TV

Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Περίληψη:

Εννιά Μαΐου 1945 οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοση τους και τυπικά τελειώνει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Περίπου σαράντα μέρες πριν, στον Άστρικα , ένα μικρό χωριό του Δήμου Πλατανιά Χανίων πέφτουν οι τελευταίοι νεκροί του πολέμου στην Ελλάδα. Τετρακόσιοι Ιταλοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι των Γερμανών, αυτομολούν με τους Γερμανούς να τους κυνηγούν και να βρίσκονται αντιμέτωποι με στρατιώτες του πρόσφατα συγκροτούμενου ελληνικού στρατού και ένοπλους αντιστασιακούς.

Σκηνοθέτης:

Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Γεννήθηκε στα Χανιά όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει κύκλους σπουδών στην δημοσιογραφία, στην διοίκηση μονάδων πολιτισμού, τον κινηματογράφο και την διοίκηση φορέων Κοινωνικής Οικονομίας. Από το 1995 δίδαξε σε δομές της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης. Έχει εργαστεί σε έντυπα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Από το 2000 ασχολείται με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα με την εκπαιδευτική του διάσταση. Από το 2002 διευθύνει την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και την εφημερίδα πολιτισμού «Πυξίδα της Πόλης». Για τέσσερα χρόνια (135 εκπομπές) είχε την ευθύνη σχεδιασμού, την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής ΕπιΣκέψεις στην τηλεόραση ΚΥΔΩΝ με συναντήσεις- συνεντεύξεις – πορτρέτα-ντοκιμαντέρ.

Έχει συνυπογράφει το σενάριο του ντοκιμαντέρ «Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε» σε σκηνοθεσία-σενάριο Σταύρου Ψυλλάκη. Υπογράφει την δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Ειδικό Σχολείο. Γεύση απ΄ τον Παράδεισο.».

Συμμετείχε στην παράγωγη αρκετών ντοκιμαντέρ , εκπαιδευτικών ταινιών καθώς και στην διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων.

Συντονίζει την δράση ”Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History”.

Είναι διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της εκπαιδευτικής δράσης cineΜαθήματα.

 

TOP