Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Κύτταρο Χαλέπας -με την υποστήριξη του Porto Veneziano Hotel - παρουσίασαν στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά Κάτω από τ΄Αστέρια το Κοντσέρτο για Πιάνο & Βωβό Κινηματογράφο  με τον συνθέτη - πιανίστα  Γιώργο Σαλτάρη την Δευτέρα 1 Αυγούστου στον Κήπο της Αγίας Μαγδαληνής στην Χαλέπα.

Ένα ταξίδι στην 7η Τέχνη της δεκαετίας του 1930, την εποχή που η μουσική δεν έπαιζε απλά συνοδευτικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς -ελλείψει ομιλούντος διαλόγου- σε κάθε προβολή υπήρχαν επί σκηνής επαγγελματίες μουσικοί –από έναν πιανίστα ή οργανίστα μέχρι μικρά μουσικά σύνολα ακόμα και ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες- που εκτελούσαν ζωντανά το soundtrack του φιλμ καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής του.

Αναβιώνοντας εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Σαλτάρης θα ερμηνεύσει επί σκηνής το Κοντσέρτο του, επενδύοντας  με ένα πιάνο ολόκληρη την μοναδική ταινία “Τα Φώτα της Πόλης” (1931) του Τσάπλι Τσάπλιν που θα προβάλλεται  παράλληλα στη μεγάλη οθόνη με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

«Πέρα από την άριστη πιανιστική τεχνική, που σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, οι βασικές προκλήσεις του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι δύο: η πρώτη είναι η άντληση πρωτότυπων μουσικών θεμάτων διάρκειας περίπου 87  λεπτών, όσο δηλαδή και η συνολική διάρκεια της ταινίας, τη στιγμή που σε μια σύγχρονη ταινία –πλην του μιούζικαλ- ο συνολικός χρόνος που ακούγεται μουσική είναι χοντρικά 15-20 λεπτά», δηλώνει ο ίδιος ο σολίστ και συνθέτης.

«Η δεύτερη πρόκληση έγκειται στον απόλυτο συγχρονισμό μουσικής και εικόνας. Ενώ το οπτικό υλικό είναι έτοιμο a priori, η μουσική ερμηνεύεται επί τόπου. Θα λέγαμε ότι η εικόνα παίζει το ρόλο ενός μαέστρου, που δίνει αυστηρά το tempo στην ορχήστρα –εν προκειμένω το πιάνο. Με δεδομένη την έντονη κινησιολογία και την υπερβολή στην εκφραστικότητα των ηθοποιών που λαμβάνει χώρα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ο στόχος για τον σολίστ είναι να μην χαθεί η στιγμή».

Ο Γιώργος Σαλτάρης επενδύει μουσικά την αριστουργηματική ρομαντική κομεντί του Τσάρλι Τσάπλιν, “Τα Φώτα της Πόλης” (1931), μια από τις πιο συγκινητικές και ανθρώπινες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, με θέμα την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον αδύναμο συνάνθρωπο.

Κινηματογράφος και μουσική σε μια συνομιλία επί σκηνής, σε ένα μαγικό ταξίδι στην εποχή του Βωβού Κινηματογράφου.

Το «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο» αποτελεί παραγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival

 10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

TOP