Skip to content
Τα Παιδιά του Πετρελαίου Εκτύπωση E-mail
Cine – Μαθήματα - Εντυπώσεις παιδιών

ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ»

Ο Ισμαήλ άκουσε τη μητέρα του που φώναζε κι έτρεξε κοντά της. Της έδειξε τα χρήματα και συνέχισαν το δρόμο τους.

Όταν πήγαν στο παππού τους δεν τον αναγνώριζαν ήταν τόσο πλούσιος που.....

 

Τους έδωσε έναν σπίτι να πάνε να ζήσουν ήσυχα κι ωραία και αρκετά χρήματα.

 

Όμως εκεί που μένανε ήρθε ο πατέρας τους. Τους ζήτησε συγνώμη «και ότι δεν μπορούσε να τους στείλει χρήματα γιατί πάρα πολύ δουλειά. Αλλά η μητέρα του Ισμαήλ δεν άκουγε κουβέντα γι' αυτό το θέμα. Όσο κι αν προσπαθούσαν τα παιδία να την πείσουν δεν άλλαζε γνώμη. Στο τέλος συμφώνησαν μαζί της. Ο πατέρας τους έφυγε και πάλι και τους άφησε μόνους. Όμως δεν χάσαν ποτέ το κουράγιο τους συνέχισαν ως το τέλος.

Μαρία

 


 

Να γράψω ένα τέλος για «Τα Παιδιά του Πετρελαίου»

Ο Ισμαήλ αφού πήρε τα λεφτά έτρεξε στη μητέρα του και της τα έδωσε. Η μητέρα του όμως των έδειρε γιατί του είχε πει να μην πηγαίνει σε εκείνους τους σωλήνες γιατί θα μπορούσε να είχε πέσει και να σκοτωθεί. Μετά αφού προχωρήσανε λίγο ήρθε ο πατέρας του Ισμαήλ ,που κρατούσε πάρα πολλά λεφτά τότε γυρίσανε πίσω και δεν πήγαν στον παππού του Ισμαήλ. Έτσι ξεπλήρωσα τον χρέος τους και ζήσαν λίγο πιο όμορφα απ' ότι ζούσαν πριν.

Ιωάννα


Να γράψω ένα άλλο τέλος στην ταινία που είδα

Μόλις ο Ισμαήλ πέρασε την μεγάλη σωλήνα και άκουσε τη φωνή της μητέρας του συνήλθε πήρε τα λεφτά και έτρεξε προς το μέρος της. Πριν φτάσει καλά - καλά κοντά της ο κανονικός του πατέρας εμφανίστηκε μπροστά του με πολλά χρήματα. Ύστερα πήγαν στην μητέρα του Ισμαήλ και τα της τα έδωσαν. Εκείνη ευχαριστημένη γύρισε πάλι πίσω ξεπλήρωσε τους φόρους, έδιωξε μαζί με άλλους τους ξένους και έχτισε μαζί με τον πατέρα του Ισμαήλ το σπίτι τους. Από τότε και έπειτα όλοι στο χωριό εκείνο ήταν χαρούμενοι.

Άρτεμις


Να γράψω ένα τέλος στην κινηματογραφική ταινία «Τα παιδιά του πετρελαίου»

Μετά που άκουσε τη φωνή της μαμάς του ο Ισμαήλ ξανά ζωντάνεψε, μετά από την «καυτή» περιπέτεια πάνω στη λαμαρίνα. Δηλαδή ο Ισμαήλ επειδή ήταν τόσο κουρασμένος δεν άκουσε τη φωνή της μητέρας του από την ίδια, αλλά από τους αγγελιοφόρους του, τα περιστέρια. Ύστερα που συνήλθε πρόσφερε τα χρήματα που κέρδισε απ' το στοίχημα στη μάνα του.

- Παιδί μου, κατάλαβες τι έκανες; Έπαιξες σε στοίχημα της ζωή σου...

Έπειτα όμως που κατάλαβε γιατί το έκανε, λογικεύτηκε.

- Ισμαήλ, αυτά τα λεφτά Δε μου αξίζουν. Κάν' τα ότι θέλεις.

Τελικά ο Ισμαήλ αγόρασε ένα σπίτι εκεί κοντά. Ύστερα όμως δεν του έμειναν άλλα λεφτά και βούλιαξε πάλι στη φτώχεια...

Επειδή τους λυπήθηκα πάρα, μα πάρα πολύ, βρήκα τον τρόπο και πήγα στη πόλη τους. Βρήκα τον Ισμαήλ και του είπα:

- Ισμαήλ, πάρε αυτά τα λεφτά. Είναι 500 τουμανς.

- Δεν μπορώ να τα πάρω. Δεν είναι δικά μου.

Ευτυχώς σ' αυτή την απάντηση του Ισμαήλ ,το μυαλό μου δούλεψε γρήγορα.

- Ο μπαμπάς σου μου τα έδωσε να στα δώσω. Παρ' τα.

Αυτά τα λόγια άγγιξαν την καρδιά του Ισμαήλ. Με μεγάλο δισταγμό τα πήρε.

Τα χρήματα τα ξόδεψε με τον καλύτερο τρόπο. Έπειτα από λίγες μέρες του έδωσα τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να αγορά όλη την πόλη από την Εταιρία.

Έτσι έζησε την υπόλοιπη ζωή του ελεύθερα.

Μάνος

 


Αγαπημένε μου Ισμαήλ. Είδα την ταινία με την ιστορία της ζωής σου και πραγματικά συγκινήθηκα πολύ. Στο σημείο που κινδύνεψες να πέσεις στη χαράδρα μου κόπηκε η ανάσα. Τώρα πια θα είσαι μεγάλος και εύχομαι τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή σου. Μπορεί να έχει γυρίσει κι ο πατέρας σου και να περνάτε όλοι μαζί χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Τέλος θα μου έδινες μεγάλη χαράν δεχόσουν το καλοκαίρι να σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου και να γνωρίσεις ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Με πολύ αγάπη Χαρά


Εντύπωση από το έργο τα «Παιδιά του πετρελαίου» μου έκανε όταν: το παιδί έκλεψε το γαϊδουράκι για να το πάει στη μητέρα του, όταν γύρισε στο σπίτι και έψαχνε την οικογένεια του και στο τέλος που πήγε να περάσει από τους τεράστιους σωλήνες και ειδικά όταν πήγε να πέσει. Σε μερικές στιγμές στενοχωριόμουν, που έδερναν τα παιδιά και σε μια στιγμή πήγα να κλάψω γιατί φοβήθηκα πως ο ήρωας της ταινίας θα έπεφτε από τους σωλήνες. Αυτές ήταν οι εντυπώσεις μου από «τα παιδιά του πετρελαίου». Εάν ξαναδώ κάποιο έργο στον κινηματογράφο να είσαστε σίγουρος ότι θα σας γράψω και τότε τις δικές μου εντυπώσεις. Προς το παρόν γεια σας!!

Ελένη

 


Τα παιδιά του πετρελαίου

Όλες οι οικογένειες στη χώρα εκείνη ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλοι ήταν φτωχοί. Για να τα βγάζουν πέρα, όλοι στην οικογένεια δούλευαν από τον μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο. Ευτυχώς που έβρισκαν οι γυναίκες πηγές με πετρέλαιο, το έπαιρναν και το πουλούσαν για να βγάζουν πέρα, έτσι έβγαζαν το φαγητό της οικογένειάς τους. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν η ανάγκη ενός παιδιού για περισσότερα χρήματα, που πέρασε πάνω από γκρεμούς πατώντας πάνω σε ένα λεπτό σίδερο, για ένα στοίχημα που είχαν βάλει τα παιδιά. Το παιδί τα κατάφερε. Πήρε τα λεφτά για την οικογένειά του και πήγαν σε άλλη πόλη για να ζήσουν.

Αντώνης και Μάρω


Σκέψεις και συναισθήματα από την παρακολούθηση της ταινίας «Τα παιδιά του πετρελαίου»

Πριν λίγες μέρες το σχολείο μας παρακολούθησε την προβολή της ταινίας «Τα παιδιά του πετρελαίου»./ αυτή η ταινία αναφερόταν σε ένα χωριό του Ιράν. Εκεί οι οικογένειες ήταν πολύ φτωχές. Υπήρχε πάρα πολύ πετρέλαιο όμως οι ξένες εταιρίες το μάζευαν. Εκεί ζούσε και ο Ισμαήλ με την οικογένειά του. Ο πατέρας του όμως επειδή ήταν φτωχοί δούλευε στην κοντινή πόλη, το Κουβέιτ για να βγάλει χρήματα. Οι γυναίκες με κουβάδες μάζευαν όσο πετρέλαιο μπορούσαν και το πουλούσαν για πολύ λίγα χρήματα.

Για τον τρόπο ζωής των κατοίκων ένιωσα μεγάλη στενοχώρια. Ο δανειστής τους επειδή δεν του έδιναν τα 500 τουμανς που ήθελε τους πήρε το μουλάρι. Τότε ου ζητούσε περισσότερα χρήματα. Ο Ισμαήλ πήγε στον πατέρα του μήπως του δώσει χρήματα. Όμως αυτός δεν είχε. Τότε έβαλε στοίχημα με τα πλούσια παιδιά αν περνούσε τους αγωγούς ισορροπώντας θα του έδιναν τα χρήματα τους. Οι φίλοι του ανησύχησαν και δεν ήθελαν να περάσει. Όταν περνούσε είχα μεγάλη αγωνία.

Όταν όμως τα κατάφερε ένιωσα μεγάλη χαρά.

Ιωάννα


Πριν από λίγες μέρες το σχολείο μα παρακολούθησε την ταινία «Τα παιδιά του πετρελαίου». Ο Ισμαήλ και η οικογένεια του ζούσαν στο Ιράν. Ο πατέρας του Ισμαήλ δούλευε στο Κουβέιτ. Όμως δεν μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του.

Μια εταιρία έπαιρνε όλο το πετρέλαιο για δικό της πλούτο.

Οι κάτοικοι του χωριού έπαιρναν λίγο πετρέλαιο και το πουλούσαν για λίγα τουμανς. Ο Ισμαήλ έψαχνε να βρει τρόπο να βοηθήσει την οικογένειά του.

Μια μέρα το Ισμαήλ έβαλε στοίχημα με τους φίλου πως άμα περνούσε έναν αγωγό θα έπαιρνε αρκετά λεφτά απ' αυτούς. Βλέποντας την ταινία είχα πολύ αγωνία και ανησυχία για τον Ισμαήλ καθώς περνούσε τον αγωγό.

Όταν πέρασε τον αγωγό ένιωσα χαρά και ανακούφιση. Τώρα με τα λεφτά που κέρδισε θα μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του.

Σεμπάστιαν


Σε ένα χωριουδάκι ζούσε ένα αγορά που το έλεγαν Ισμαήλ. Αυτό το αγόρι ζούσε μαζί με την οικογένεια του σ' ένα χωριό του Ιράν.

Η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή και αυτός έκανε τα πάντα για να την βοηθήσει.

Ο Ισμαήλ για να βοηθήσει την οικογένειά του πήγε και βρήκε τους φίλους και τους είπε να βάλουν ένα στοίχημα να περάσει από τους αγωγούς του πετρελαίου ισορροπώντας . ήταν πολύ επικίνδυνο να περάσει γιατί ήταν πολύ ψηλά και μπορούσε να χάσει την ισορροπία του και να πέσει να σκοτωθεί.

Αυτός όμως με αποφασιστικότητα και θάρρος ανέβηκε και κέρδισε τα λεφτά που του είχαν τάξει οι φίλοι του.

Βλέποντας αυτό είχαμε πολύ αγωνία και ανησυχία για τον Ισμαήλ μην πάθει τίποτα κακό.

Όταν είδα αυτή την ταινία λυπήθηκα για τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων. Στο τέλος χάρηκα επειδή ο Ισμαήλ πέρασε τους αγωγούς και κέρδισε τα λεφτά που χρειαζόταν για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Μαριάννα

«Τα παιδιά του πετρελαίου»

Μια ωραία μέρα ξεκινήσαμε η Τετάρτη και η Πέμπτη τάξη εκπαιδευτική εκδρομή στο σινεμά Ελληνίς για να δούμε την ταινία «Τα παιδιά του πετρελαίου».

Ήταν μια φοβερή ταινία που κανείς δεν πρέπει να την χάσει. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένα μικρό παιδί ο Ισμαήλ που είναι από φτωχή οικογένεια. Το μικρό παιδί προσπαθούσε να βγάλει λίγα χρήματα για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του πουλώντας λουλούδια που τα' έκλεβε από κήπους. Εξαιτίας αυτού δεν τα πήγαινε καλά στο σχολειό. Το φτωχικό του σπίτι ήταν χτισμένο σ' ένα μέρος που είχε από κάτω πολύ πετρέλαιο.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να βάλει στοίχημα μ' ένα φίλο του ότι θα καταφέρει να περπατήσει πάνω στους σωλήνες του πετρελαίου χωρίς να πέσει στο γκρεμό που ήταν από κάτω τους.

Τελικά το παιδί κατάφερε να περάσει και να κερδίσει το στοίχημα.

Με εντυπωσίασε ο μικρός ήρωας και θα πρότεινα να πάνε και άλλα παιδιά να την παρακολουθήσουν.

Ιάσονας


Στο μακρινό Ιράν ζούσε μια οικογένεια μέσα στη φτώχεια. Ήταν η μητέρα και τα παιδιά της. Η μητέρα κατέβαλε όσες προσπάθειες μπορούσε για να επιβιώσουν. Τα παιδιά ήταν αρκετά μικρά για να μπορέσουν να ανακουφίσουν τη μητέρα τους.

Ζούσαν σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι με λιγοστά πράγματα και μόνη τους περιουσία ένα γαιδουράκι και λίγα πουλάκια. Κι αυτά όμως θυσιάστηκαν στο βωμό της φτώχειας τους για λίγα ντούμανς. Ο γιος της οικογένεια ο μικρός Ισμαήλ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει. Αν και μικρός υπήρξε τολμηρός και γενναίος. Αποχωρίστηκε με πόνο τα αγαπημένα του πουλιά, έκλεψε τριαντάφυλλα για να τα πουλήσει με κίνδυνο να φυλακιστεί αλλά το χειρότερο να στοιχηματίσει και να παίξει τη ζωή του κορώνα γράμματα περπατώντας πάνω στους σωλήνες του πετρελαίου ενώ κάτω υπήρχε ένας τεράστιος γκρεμός. Δεν ένιωθε φόβο ούτε δειλία προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για το χρέος της μητέρας του, να σώσει την μεγάλη του αδελφή και να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους

Ο Ισμαήλ ήταν ένα παιδί με την δύναμη του άντρα. Ένας μικρός και γενναίος ήρωας που θα θυμάμαι με πολλή συμπάθεια.

Χριστίνα


Στο Ιράν ζούσε μια οικογένεια φτωχιά. Το μεγάλο παιδί της που το έλεγαν Ισμαήλ πήγαινε κάθε απόγευμα στους μεγάλους βράχους να πάρει μεγάλες πέτρες γιατί πάνω από το σπίτι τους δηλαδή στη στέγη έμπαινε νερό όταν έβρεχε και τις ήθελε για να φτιάξουν ένα τοίχο μεγάλο.

Την άλλη μέρα ένα παιδί έπεσε μέσα σε μια λίμνη από πετρέλαιο. Μετά ένας κύρος πήρε το γαιδουράκι της μαμάς του Ισμαήλ γιατί του χρωστούσε 1000 τουμάνς. Ο κύριος της είπε ότι αν του έδινε την κόρη της και το γαιδουράκι θα της ζητούσε 300 τουμάνς. Εκείνη το δέχτηκε. Πήγε μέσα στο σπίτι για να βρει 300 τουμάνς αλλά δεν είχε ούτε 100 τουμανς.

Τότε ο Ισμαήλ μαζί με τους φίλους του πήγαν σε ένα κήπο που είχε πολλά ωραία λουλούδια. Ο Ισμαήλ τους είπε ότι άμα έρθουν οι αστυνομικοί να χτυπήσουν το τουμπελέκι για να το ακούσει. Ο Ισμαήλ μπήκε μέσα στο κήπο αλά το παιδί που έμενε εκεί τον είδε που έκοβε τα λουλούδια. Ένας αστυνομικός είδε τα δύο παιδιά αλλά και τα παιδιά είδαν τον αστυνομικό. Χτύπησαν το τουμπελέκι και ο Ισμαήλ μόλις άκουσε το θόρυβο έτρεχε κρατώντας μαζί του και τα λουλούδια. Όμως ο αστυνομικός με τη μηχανή πήγε να τους πιάσει αλλά του ξέφυγαν. Ο Ισμαήλ είπε στους φίλους του να χωριστούν για να μοιράσουν τα λουλούδια μήπως βγάλουνε λίγα λεφτά.

Την άλλη μέρα ο Ισμαήλ έκλεψε το γαιρουδάκι του κυρίου που τους το είχε πάρει και το βράδυ η μαμά του που είδε το γαιδουράκι μάλωσε τον Ισμαήλ και του είπε ότι εάν μάθει ότι του κλέψανε το γαιδουράκι θα τους γκρεμίσει το σπίτι. Εκείνος στεναχωρημένος έφυγε τη νύχτα πολύ μακριά, αλλά ξαναγύρισε πίσω στο σπίτι του.

Την άλλη μέρα το πρωί όλα τα παιδιά του σχολείου έβαλαν στοίχημα αν θα καταφέρει να περάσει κάποιες μεγάλες σωλήνες που από κάτω ήταν γκρεμός και ο Ισμαήλ τους είπε να βάλουν μέσα σε καφάσι 10 με 20 τουμανς.

Όταν όμως είχε φτάσει σχεδόν στη μέση παραλίγο να πέσει αλά τα κατάφερε και ανέβηκε ξανά πάνω στις σωλήνες. Μετά από 3 λεπτά τις πέρασε τις σωλήνες αλλά τα λεφτά δεν τα πήρε. Γιατί ένα παιδί του φώναζε να γυρίσει πίσω γιατί φοβήθηκε μην πέσει κάτω. Εκείνη την ώρα η μαμά του έφευγε για να παει να μείνει στον πατέρα της και για την ακούσει φώναξε δυνατά Ισμαήλ.

Χάρης

Σκέψεις απ' το έργο «Τα παιδιά του πετρελαίου»

Πριν από ένα μήνα μας πήγαν με το σχολείο να δούμε ένα έργο που  έχε τον τίτλο «Τα παιδιά του πετρελαίου».

Όταν φτάσαμε καθίσαμε μπροστά σε μια τεράστια οθόνη. Σε λίγα λεπτά άρχισε το έργο που μας μιλούσε για μια φτωχή οικογένεια που ζούσε στη Μέση Ανατολή σ' ένα απλό σπιτάκι όχι και με πολλές ανέσεις. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Ισμαήλ η κολώνα του σπιτιού τους γιατί ο πατέρα του είχε  πεθάνει και ήταν και το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας ο Ισμαήλ είχε και δυο αδερφές.

Μια παγωμένη νυχτιά που έβρεχε πολύ δυνατά ξύπνησε η μεγάλη αδερφή του Ισμαήλ και μια συγγενής του. Την ώρα που μιλούσαν είδαν μέσα από μια τρύπα είδαν να βγαίνει ένα μαύρο υγρό. Το παρατηρούν καλύτερα και βλέπουν πως είναι πετρέλαιο. Από την επόμενη μέρα όλες οι γυναίκες πηγαίνουν σ' ένα σημείο λίγο πέρα απ' το χωριό που υπήρχαν μεγάλες λακκούβες γεμάτες πετρέλαιο κι γέμιζαν μεγάλα μπουκάλια με αυτό. Όταν πήγαιναν ν' αγοράσουν κάτι έδιναν ένα μπουκάλι πετρέλαιο αντί για χρήματα. Και αυτό γινόταν γιατί είχαν πολύ λίγα χρήματα για οικονομίες ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Παρόλο που βρήκαν το πετρέλαιο και το χρησιμοποίησαν σαν ένα έκτακτο εισόδημα ο Ισμαήλ συνέχιζε να δουλεύει για το σκληρό αφεντικό στην προσπάθειά του να βοηθήσει την οικογένειά του.

Ο Ισμαήλ για να κερδίσει επιπλέον χρήματα έβαλε ένα στοίχημα με άλλους αν μπορέσει να περάσει ένα μακρύ σωλήνα που ήταν πάνω από ποτάμι. Έτσι ο Ισμαήλ ξεκίνησε να περνά το σωλήνα τρέμοντας. Όμως σκεφτόταν ότι αυτό το έκανε για την οικογένεια του και έπαιρνε κουράγιο. Τελικά ο Ισμαήλ κατάφερε να περάσει το σωλήνα.

Εδώ τελειώνει το έργο χωρίς να μας δώσουν άλλες λεπτομέρειες. Όμως εγώ πιστεύω ότι ο Ισμαήλ συνέχισε να αγωνίζεται για την οικογένεια του ακόμα κι αν στον τόπο του το πετρέλαιο είχε μολύνει το περιβάλλον. Πολύ θα ‘θελα να πιστεύω ότι στο μέλλον ο Ισμαήλ κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ξεφύγει από τη φτώχια που μεγάλωσε γιατί του άξιζε